De Lipizzaner
Veel mensen kennen het Lipizzaner paard. De faam van de Spaanse rijschool met het ballet van de witte hengsten in Wenen heeft de Lipizzaners bekend gemaakt over de hele wereld.
Het hiernavolgende zal duidelijk maken dat het verhaal van het Lipizzaner paard veel verder gaat dan het Weense ballet.

De Lipizzaner werd oorspronkelijk gefokt als rij- en koetspaard en voldoen ook heden nog uitstekend in deze disciplines (cfr o.a. het grote aantal Lipizzaners dat gebruikt wordt in de internationale mensportcompetities). Als rijpaard onder het zadel hebben zijn aangeboren talenten voor de hogere dressuur hem beroemd gemaakt in de Spaanse Rijschool in Wenen. Ook op recreatieniveau kan u geen betrouwbaarder paard aantreffen.
Bij alles waar het Lipizzanerpaard voor ingezet wordt vallen de eigenschappen op waarom hij al eeuwenlang beroemd is: een bijzonder goed uithoudingsvermogen, uitstekende hoeven, hard en droog beenwerk, een goede gezondheid en een bovengemiddelde intelligentie. Iedereen die ooit met een Lipizzaner gewerkt heeft zal zich hem zo zeker herinneren!
De Lipizzaner is laat rijp (5-7j) met daarbij het voordeel dat hij ook bijzonder oud kan worden. Het is geen uitzondering volledig presterende paarden te vinden van ver boven de 20 jaar.
De oudste Lipizzanerhengst van de Spaanse rijschool Neapolitano Nima vierde op 11 april 2018 zijn 39ste verjaardag.
De Lipizzaner is wat betreft karakter spreekwoordelijk goed, wat overigens niet wil zeggen dat de Lipizzaner een gemakkelijk paard is. Lipizzaners zijn veelal sterke persoonlijkheden, die ook daar naar behandeld dienen te worden. Als men goed met hen kan (samen)werken, kan men zich geen betere partner op 4 voeten wensen!
De Lipizzaner is naar onze huidige maatstaven een klein paard. De ideale stokmaat ligt nog steeds tussen 153 en 158 cm. Zijn verschijning is indrukwekkend en trots, zijn bewegingen zijn statig en verheven, maar wél ruim en elegant. De schimmelkleur is dominant maar ook bruine en donkerbruine tot zwarte varianten komen voor met hier en daar een enkele vos.
De stoeterijen in Lipica en Piber fokken een meer barok rijpaardtype terwijl de stoeterijen in Szilvasvarad, Djakovo, Simbata de Jos en Topolciancky eerder tuigpaardtypes fokken. De laatste jaren is er meer samenwerking en uitwisseling tussen de verschillende stoeterijen om deze variaties in type tot een minimum te beperken. Iedere Lipizzaner staat in type ondanks de variaties wel dicht bij zijn voorouders.